Let Op Vraag tijdig uw gezondheidsverklaring aan bij het CBR.
Close

Code 95 & nascholing

Rijbewijs C met CODE95

rachtwagenchauffeur word je tegenwoordig niet meer zomaar. Wanneer je als vrachtwagenchauffeur wilt gaan werken, en dus beroepsmatig (commercieel) vervoer wilt gaan doen, dan heb je om te beginnen het rijbewijs C nodig. Daarnaast heb je de aanvulling Code95 op je rijbewijs nodig. Dit wordt de 'basiskwalificatie Code95' genoemd. De basiskwalificatie Code95 is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma en toont aan dat je vakbekwaam chauffeur bent. Voor het rijbewijs C met Code95 doe je in totaal 6 examens!

Rijbewijs CE (Vrachtwagen met aanhanger of oplegger)

Wanneer u in het bezit bent van Rijbewijs C – al dan niet met Code 95 – kunt u dit uitbreiden met een rijbewijs E achter C, of korter gezegd: rijbewijs CE. Met het CE rijbewijs mag u rijden op een vrachtwagen met aanhanger en op een trekker met oplegger combinatie. Snel uw Rijbewijs CE halen bij Rijschool Hoogvliet Voor uw CE rijbewijs hoeft u geen theorie examen te doen, u kunt meteen met praktijklessen beginnen.

Waarom en voor wie nascholing

Met de code 95 toont u aan dat u vakbekwaam bent. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(e), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Deze code is 5 jaar geldig.

Europese richtlijn

Code 95 komt voort uit de Europese Wetgeving en is verplicht volgens de Richtlijn Vakbekwaamheid. In deze richtlijn staat wat u moet doen om beroepschauffeur te worden én te blijven. De richtlijn geldt voor alle beroepschauffeur uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken.

De code 95 bestaat uit twee onderdelen:

1. Hoe word ik beroepschauffeur?: Basiskwalificatie (code 95 behalen) tijdens de rijopleiding. Om beroepschauffeur te worden moet u de code 95/basiskwalificatie halen bij het CCV. Hiervoor moet u examens en toetsen afleggen. Indien u daarvoor geslaagd bent wordt de behaalde vakbekwaamheid op het rijbewijs aangegeven met de code 95 achter de betreffende rijbewijscategorie. Deze code heeft een geldigheid van vijf jaar.

Indien u vóór 10 september 2008 het D rijbewijs en vóór 10 september 2009 het C rijbewijs heeft behaald bent u vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie. Dat betekent dat u enkel de 35 uur nascholing hoeft te volgen. Heeft u na bovengenoemde data het rijbewijs behaald? Dan dient u een examen V2C/V2D (indien langer dan 2 jaar geleden behaald), V3C/V3D, praktische toets besloten terrein en praktische toets beroepshouding af te leggen met een positief resultaat.

2. Hoe blijf ik beroepschauffeur?: Nascholing (code 95 behouden) Om beroepschauffeur te blijven moet u iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing volgen, waarvan minimaal één praktijkdag. Als u dit niet doet, mag u niet meer beroepsmatig rijden. Heeft u het rijbewijs voor 10 september 2009 behaald zonder of met chauffeursdiploma dan hoeft u alleen de 35 uur nascholing te volgen.

Vrijstellingen

De nascholing geldt niet voor bezitters van het rijbewijs vrachtauto (categorie C oftewel het groot rijbewijs) die slechts incidenteel met een vrachtauto rijden en het rijden met de vrachtwagen niet de voornaamste taak is.

Vrijgesteld van de nascholingsverplichting zijn:

  • Brandweerchauffeurs
  • Politiemensen
  • Chauffeurs van bibliobussen, rijdende tandartsen, circus- en kermiswagens, winkelwagens voor markten etc. - Cursus verkeerseducatie
  • Rijoptimalisatie
  • Actualisering kennis vak bekwaamheid chauffeur